Bra på att leda i förändring…

Just så beskrivs många chefstjänster. Men finns det någon annan typ av ledarskap? Helt ärligt, finns det någon bransch som just nu inte är utsatt för ett stort eller mycket stort förändringstryck? För byggbranschen handlar det om digitalisering (nya systemstöd och nya mediekanaler), konjunktur (vad händer med bostadsbyggandet), automatisering (prefabrikation och nya metoder), få in fler kvinnor i branschen (ja du måste tänka på omklädningsrum och sanitetspåsar i alla projekt) för att nämna några högaktuella frågeställningar. 

Som ledare är det ditt ansvar att driva utvecklingen framåt, att försöka hålla koll på vilka trender som styr och samtidigt få med hela organisationen på resan framåt. Det finns nämligen bara en väg och det är framåt. Alternativet är att stanna upp och se sig omsprungen av ett företag som har ett par år på nacken. Känner du att du inte har koll på vad en tjej eller kille född år 2000 har för appar i sin telefon, då är det hög tid att du skaffar dig en mentor. Och denna mentor skall sannolikt vara yngre än dig! Sätt dig ned och försök förstå vad det är som händer och hur du når fram till dina framtida kunder och medarbetare.  

Rekryterar du fortfarande främst via att annonser på jobbsökarplattformar? Tänk om, för det räcker inte. Detta eftersom du då bara når människor som aktivt söker jobb. Sannolikheten är mycket stor att du inte når den talang du behöver för att driva dig, ditt ledarskap och ditt bolag framåt. Rörligheten är stor och bra folk trivs på sina jobb, annars byter man. Så, visa upp dig och berätta vad du som arbetsgivare har att erbjuda.  

Min tidigare chef på Byggmax, Magnus Agervald brukade alltid säga: ”Det kommer aldrig mer att gå så långsamt som det gör just nu”. Dessa ord har jag burit med mig sedan dess och jag tycker att jag förstår innebörden mer och mer för varje år.

Samuel Lindén VD på Tvåtumfyra december 2018

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen