Vad är det viktigaste för dig?

Har du en närvarande och kärleksfull familj är det sannolikt svaret på frågan. För mig som arbetsgivare och ledare är det således oerhört viktigt att jag har förståelse för detta och insikt i hur det påverkar ledarskapet och mina kollegor. Om jag som ledare inte förstår detta kommer jag aldrig kunna skapa en organisation som verkligen är engagerad och motiverad, varje dag.

Arbetsmarknaden har förändrats väldigt mycket och läget vi har nu är knappast statiskt. Varje ny generation är fostrad efter nya ideal av föräldrar som efter bästa förmåga försökt guida sina barn ut i arbetslivet. Du som läser detta vet att yngre medarbetare sällan eller aldrig går in i en anställning med inställningen att detta är en arbetsplats att pensioneras på, eller ens vara kvar på till nästa vinter-OS. Detta påverkar oss och hur vi skall agera för att vara en attraktiv arbetsplats där medarbetarna vill stanna kvar. Jag är övertygad om att en framgångsfaktor för oss kommer att vara att vi på allvar visar att vi bryr oss om medarbetaren och dennes familj.

Tillbaka till frågan om vad som är viktigast för dig. Om din familj är det viktigaste du har måste du vara på en arbetsplats där detta återspeglas i organisationen. Det handlar om basala saker som flexibilitet i arbetstid och semestrar, men också arbetsgivarens inställning till exempelvis föräldraledighet. Som verksam i en mansdominerad bransch ser jag det som en självklarhet att uppmuntra alla mina kollegor till att ta ut så mycket föräldraledighet som möjligt. Visserligen får jag klara mig utan mina kollegor under längre perioder, men jag har bara positiva erfarenheter av detta då medarbetaren kommer tillbaka till jobbet full av energi och nya insikter.

Och helt ärligt, varje gång en av mina medarbetare meddelar att hen behöver vara ledig på grund av en studiedag eller för att hämta tidigare på förskolan på grund av ett gråtande barn. Då blir jag innerligt glad! Dels för att min medarbetare prioriterar rätt och dels för att hen inte känner tvekan inför frågan till mig.

Om jag inte kan bygga en organisation som kan parera dessa avbrott har mina kollegor en allt för pressad arbetssituation, eller så har vi inte tillräcklig insikt i varandras arbete för att kunna täcka upp och hjälpa varandra. Då kan jag heller inte leda ett riktigt framgångsrikt bolag in i den spännande framtiden!

Så, om din familj är det viktigaste du har kommer vi på Tvåtumfyra och jag som ledare att göra allt för att du skall trivas och kunna utvecklas både hemma och på jobbet, trygg i att du är omgiven av människor som bryr sig på riktigt.

Samuel Lindén VD på Tvåtumfyra september 2018

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen